05.10.2018

Гриби: профілактика отруєнь і перша допомога

Гриби: профілактика отруєнь і перша допомога

За оперативними повідомленнями, 3 жовтня зафіксовано 12-й з початку року летальний випадок від отруєння сирими невідомими дикорослими грибами, у м. Дніпро помер 7-річний хлопчик. Гриби були зібрані у дворі будинку. Всього в жовтні у Дніпропетровській області зафіксовано 4 випадки отруєння грибами, внаслідок яких постраждало 5 осіб. 

Крім того, за оперативними повідомленнями, протягом трьох останніх діб у Черкаській області зареєстровано вісім випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 15 людей, троє з них — діти: 8 років, 10 років, 15 років. Усі постраждалі є мешканцями м. Умань та Уманського району. Місце збирання грибів — уманський ліс.

Із початку 2018 р., станом на 3 жовтня, зареєстровано 136 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 216 осіб, 12 із них померли. Найбільше випадків отруєння дикорослими грибами зареєстровано у Вінницькій області — 22, унаслідок чого постраждало 32 особи; у Черкаській області — 16 випадків і 30 осіб відповідно; у Київській області — 14 випадків, унаслідок яких постраждало 22 особи (4 померло).

 

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

 - найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

 - не купуйте гриби на стихійних ринках;

 - уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

 - збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;

 - не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;

- не куштуйте сирі гриби;

- удома ще раз ретельно перевірте гриби — всі сумнівні треба викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 15 років.

 

  • Перша допомога у разі отруєння грибами:


негайно телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

- промийте шлунок простою водою;

- дотримуйтесь постільного режиму;

- пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

- прийміть сорбенти.


Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити усмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!


За матеріалами phc.org.ua