27.09.2018

Як попередити інфекційні захворювання

Як попередити інфекційні захворювання

Попередити розповсюдження інфекційних хвороб допоможе дотримання правил гігієни при чханні та кашлі. Під час чхання або кашлю потрібно прикривати рот та ніс з допомогою одноразової серветки та викинути її у смітник одразу після використання. Якщо серветки немає, не можна закривати обличчя руками, краще зробити це за допомогою рукава чи зігнутої в лікті руки. Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися. Після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки.

У разі появи у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати вдома, щоби попередити можливі ускладнення та передавання збудника іншим. Батькам варто якомога швидше проконсультуватися з лікарем та забезпечити дитині належний догляд, згідно з рекомендаціями фахівця. У школу можна повертатися після повного одужання.

Навчайте дітей не торкатися обличчя, носа, рота, очей та вух забрудненими руками. Патогени часто розповсюджуються, коли дитина торкається предмета, забрудненого мікроорганізмами, а потім торкається власного обличчя, очей, носа чи рота.

Деякі віруси та бактерії можуть виживати на твердих поверхнях до двох діб. Тому, у разі підтвердження діагнозу інфекційного захворювання, потрібно повідомити вчителя чи іншого представника навчального закладу про те, що дитина захворіла, щоб вони провели відповідне прибирання та профілактичні заходи.  

Найпоширеніші захворювання, які розвиваються внаслідок недотримання правил гігієни: діарея, педикульоз, дерматити, фолікуліт, грибкові захворювання шкіри ніг та нігтів, захворювання зубів та ясен, паразитарні захворювання.


  • Гігієна харчування

Ще один важливий тип гігієни — це гігієна харчування. Крім обов’язкового миття рук перед їжею, діти повинні стежити, щоби посуд, яким вони користуються, був чистим та непошкодженим. Також не можна ділитися посудом з друзями чи користуватися чужими столовими приборами, склянками та посудом.

Їжа має бути свіжою та правильно приготованою, захищеною від комах та гризунів. Звичайно, дітям важко це перевірити у шкільній їдальні, але часто школярі беруть обід чи перекус із дому. Тому їм потрібно розповідати про те, як правильно зберігати різні харчові продукти, а також нагадувати, що сирі фрукти й овочі слід мити перед уживанням тощо.

Учні старших класів нерідко купують різні продукти харчування у магазинах чи кіосках, що розташовані неподалік від навчального закладу, тому їм потрібно пояснювати, що завжди необхідно звертати увагу на загальний вигляд, термін виготовлення та придатності, умови зберігання продуктів харчування. Вони повинні не лише знати про користь та шкоду конкретних продуктів харчування, а й про те, що продукти, які продають вуличні торговці можуть бути небезпечними через недотримання правил їх приготування та зберігання. Звичайно, представники навчального закладу повинні вживати заходів, щоб попередити таку торгівлю, тим самим захистити школярів від ризиків отруєння та зараження хворобами з цього джерела. Але це не завжди спиняє школярів, тому батькам потрібно відверто та чесно говорити з дітьми про потенційні ризики неякісного харчування, недотримання правил гігієни.

Діти, які відвідують спортивні секції чи танцювальні гуртки, також повинні дотримуватися простих правил гігієни: не ділитися одягом та формою, рушниками, губками, а також засобами особистої гігієни (наприклад, антипреспірантами). Не можна зберігати брудний або вологий одяг та спорядження в шафці чи сумці, одяг потрібно прати, а спорядження — чистити. Сумки та рюкзаки теж повинні бути чистими,  особливо від залишків продуктів харчування та бруду. Крім цього, діти повинні мати змогу (відповідні умови) приймати душ після інтенсивних тренувань.

Коли дитина бачить, що рідні дотримуються правил гігієни, то слідуватиме їх прикладу. Тому батьки зобов'язані не лише вчити дитину, а й самі суворо дотримуватися простих правил гігієни.



За матеріалами phc.org.ua